Kestovaipat mökillä

Kestovaipat mökillä

Kestovaippojen käyttämistä mökillä ei kannata pelätä. Monet sanovat, että se on osoittautunut helpommaksi kuin alkuun ajattelivatkaan. Sitä paitsi pesiväthän isoäiditkin kaiken vaippapyykin ennen käsin, joten eiköhän se onnistu meiltä nykyaikanakin… No ainakin sitä kannattaa kokeilla, sillä mökkiympäristössä monet yksinkertaiset askareet, kuten vaikka käsin tiskaus ulkona, saattavatkin tuntua aivan erityisen rentouttavilta. Olemme BabyDotilla koonneet tähän hyviä neuvoja, joilla saat kestovaippailun onnistumaan vaativimmassakin mökkiympäristössä.

Mitä kestovaippoja pakata mukaan mökille?

Mökkireissun suunnittelu kannattaa aloittaa tarkkailemalla, kuinka monta kestovaippaa lapsellasi kuluu päivässä. Sopiva kestojen määrä riippuu muun muassa siitä, kuinka usein aiot pestä vaippoja, kuinka paljon vaippoja mahtuu mukaan ja kuinka pitkä mökkireissusi on. Lyhyemmillä mökkireissuilla ei välttämättä tarvitse pestä vaippoja ollenkaan, vaan voit pestä ne vasta kotona. Pidemmillä matkoilla hyvä vaippamäärä voisi olla esimerkiksi 2–3 päivän edestä kestovaippoja, ja kannattaa myös ottaa huomioon, että vaipoilla voi kestää aikaa kuivua vuorokausi. Mökkiläisen paras kaveri on kuitenkin aurinko ja niin myös mökkeilevän kestoilijan! Auringossa kestovaipat kuivuvat nopeasti ja tahrat katoavat jäljettömiin. Joten parin päivän vaippatarpeilla pärjää jo pitkälle.

Mökillä toimivat hyvin sellaiset kestovaipat, jotka kuivuvat nopeasti, eivätkä vie paljoa tilaa. Tähän tarpeeseen parhaiten vastaavat kuorivaippa ja harso -yhdistelmät. Kuorivaipoista sekä pul-kankaiset että villaiset toimivat mökkiympäristössä siksi hyvin, koska niitä ei tarvitse välttämättä joka vaipanvaihdon yhteydessä vaihtaa. Pelkät harsot eivät isommilla vauvoilla usein enää riitä imuiksi, joten harson kaveriksi voi yhdistää esimerkiksi hitaan hampputaittoimun. Suosi sellaisia imuja, jotka saat ripustettua ja kuivattua nopeasti narulla! Jos olet uusi kestoilija, ja erilaiset vaippakokonaisuudet tuottavat vielä päänvaivaa, suosittelemme tutustumaan blogiteksteihin Vaippatyypit ja Imujen materiaaliopas. On myös hyvä testata erilaisia vaippakokonaisuuksia kotona ennen mökkeilyä, jotta löydät juuri teille sopivat ja toimintavarmat vaippakombot.

Pakkaaminen on taitolaji… jossa kyllä pärjää hyvällä ennakoinnilla! Vaippakokonaisuudet kannattaa siksi miettiä valmiiksi etukäteen, ja voit myös koota vaipat valmiiksi seteiksi. Pakkaamista varten on hyvä käydä läpi koko vaipanhuoltoprosessi: minkä pesuaineen valitsen mökkiolosuhteisiin, missä säilytän likaiset vaipat ja mihin saan vaipat kuivumaan säällä kuin säällä. Varaudu siis ainakin pakkaamaan mukaan sekä luonnolle että vaipoille ystävällinen pesuaine, suuri pul-pussi ja pyykkinaru sekä pyykkipojat.

Kestovaippojen pesu käsin

Kuten jo totesimme, monen isoäidit ovat aikoinaan pesseet kaiken pyykin käsin nyrkkipyykillä. Voit siis mökkiolosuhteissa päästä kirjaimellisesti käsiksi esiäitiesi tunnelmiin! Käydään tässä koko prosessi läpi, jotta se ei tuntuisi niin mystiseltä. Samat periaatteet toimivat kuin kotonakin:

  1. Isoimmat tahrat poistetaan likavaipoista pian sappisaippualla ja vaipat säilytetään ilmavasti.
  2. Vaipat pestään kuumalla vedellä.
  3. Pestyt vaipat laitetaan kuivumaan sään salliessa aurinkoon.

Likavaipan huuhteluun riittää vaikka kylmä järvivesi, ja kakat voi kipata vaipasta suoraan huussiin. Pesupäivänä kuumaa vettä kaadetaan suoraan saunan padasta pesuvatiin tai ämpäriin. Annostele pesuaine veteen. Voit antaa vaippojen liota ämpärissä saunomisen ajan ja sekoitella pyykkiä esimerkiksi kepillä. Sitten on aika alkaa nyrkkipyykille: hankaa vaippoja toisiaan vasten niin, että lika irtoaa. Sitkeimmät likatahrat saat hangattua irti harjalla. Kun olet saanut liat irti, purista vaipat kuiviksi, ja vaihda pesuvesi puhtaaseen huuhteluveteen. Huuhteluveden olisi hyvä olla kuumaa, mutta kuitenkin sormillesi sopivaa! Pyörittele vaippasoppaa kepillä ja hankaa sitä vielä lisää. Purista taas vaipat kuiviksi ja vaihda vesi. Toista huuhtelu ja kuivaksi puristaminen pari kertaa, jotta pesuaineet saadaan lähtemään pois vaipoista. Lopuksi ripusta vaipat kuivumaan aurinkoon, joka hoitaa vaippojen viimeisen desinfioinnin ja valkaisee vanhatkin tahrat pois! Pul-kuoret kuitenkin on hyvä kuivata varjossa, koska aurinko saattaa haurastuttaa materiaalia. Usein Suomen kesä voi yllättää mökkeilijän, joten kannattaa varautua myös kuivattamaan pyykit sisätiloissa.

Muita vinkkejä kestoiluun mökillä

Mökillä pääpaino on lomailussa! On siis fiksua miettiä matkaa sen kannalta, että voit ottaa mahdollisimman rennosti. Osakestoilua hyödyntämällä sinun ei välttämättä tarvitse pestä vaippoja ollenkaan mökillä. Voit vaikka käyttää ensimmäiset mökkipäivät kertiksiä ja viimeiset päivät kestoja. Siten saat kestot heti pesuun kotona. Kestovaipat saattavat kuitenkin osoittautua yllättävän toimiviksi mökillä. Vaipparoskaa tulee vähemmän ja hajuhaitat ovat luonnossa minimaaliset. Kannattaa siis rennoin ja luottavaisin mielin kokeilla kestoilua mökillä!


Jätä kommentti

Huomaa, että kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista