Falskaavat taskuvaipat: Mitä avuksi?

Falskaavat taskuvaipat: Mitä avuksi?

Kestovaipan vuotamiseen voi olla monia syitä. Suurin osa ongelmista on helppo ratkaista. Aloita vuodon syyn etsiminen tämän kysymyslistan avulla.

Ovatko reisi- ja vyötärökuminauhat kunnossa?

Kokeile nostaa vauvan jalat kohtisuoraan ylöspäin, kun hän makaa selällään vaippa päällä.

Mikäli vaippa ei asetu reisille napakasti tässä asennossa, käytetyissä vaipoissa reisikuminauhat voivat olla kuluneet.

Tarkista kädellä, joustavatko reisi- ja vyötärökuminauhat kuinka hyvin. Mikäli nauhat eivät jousta tai tuntuvat löysältä, ne ovat päätyneet tiensä päähän. Tällöin vaipan kuntoon ei auta kuin kuminauhan vaihto.

Ovatko imut liian paksuja tai leveitä?

Mikäli selällään jalat yläasennossa reisien ja vaipan väliin jää rako ja kuminauhat ovat kunnossa, vika voi olla liian paksuissa tai leveissä imuissa. Imuja ei kannata taitella aivan taskun reunasta reunaan, jotta ne eivät tursu vaipasta ulos. Jotta imuista ei tule liian isoa pakettia, hitaiden ja nopeiden imujen järjestyksellä ja eri materiaaleilla voidaan vaikuttaa paljon imukykyyn.

Onko käytössä liian vähän imuja?

Mikäli vaippa istuu hyvin, voi vuoto johtua imujen liian pienestä määrästä.

Tarkista vuodon jälkeen, ovatko imut kokonaan märät tai vain osittain. Mikäli ne ovat kokonaan märät, tarvitset lisää imutehoa. Lapsen kasvaessa imutarve yleensä kasvaa ja voit tarvita vaipan mukana tulleiden imujen lisäksi lisäkerroksia.

Taskuvaippaan voi joskus olla vaikea saada tarpeeksi imukerroksia. Varsinkin yökäytössä, kun lapsi nukkuu välillä kyljellään, sisävaippa tai yövaippa sekä kuori tai villahousut voivat olla parempi ratkaisu. Sisä- ja yövaipat tarjoavat imutehoa myös kyljissä, jolloin kylkivuotoja on harvemmin.

Mikäli imut ovat kostuneet vain osittain, tarvitset todennäköisesti hitaiden imujen päälle tai väliin nopean imun levittämään kosteutta. Tällä estetään se, ettei kosteus pakkaudu vain toiseen päähän ja vuoda tämän takia. Imuja voi myös taitella niin, että imua löytyy enemmän sieltä mistä kosteuttakin, pojilla esim. vaipan etupäähän.

Onko uusia imuja luonnonmateriaaleista käytössä?

Huomaa, että uudet luonnonmateriaaliset imut on pestävä pari kertaa 60-90 °C ennen kuin ne ovat parhaassa imukyvyssään. Imujen kunnon voit tarkistaa upottamalla kankaan veteen.

Onko vaipan sisäpinta tukossa?

Mikäli imut ovat kuivat, mutta vaippa vuotanut, saattaa vaipan sisäpinta olla tukossa. Rasvan käyttö voi esim. tukkia fleece- ja coolmax-sisäpinnat. Tukossa oleva sisäpinta on mahdollista avata hinkkaamalla käsitiskiaineella ja sienellä, huuhtelemalla ja sen jälkeen laittamalla 90 °C pesuun.

Onko vaipan ulkokangas viallinen?

Mikäli imut ovat kunnossa, tarkasta ettei vaipan PUL-kangas (kosteudenpitävä ulkokangas) ole vioittunut. Mikäli kangas vuotaa aina samasta paikasta, ulkoinen PUL-kangas on todennäköisesti vioittunut. PUL-kankaan vettäpitävä kalvo saattaa olla lähtenyt irti tai mennyt rikki. Irtonainen kalvo ei ole vielä ongelma, mutta kalvo saattaa irtonaisena rikkoutua herkemmin. Varsinkin ompeleen kohta haaroissa sekä reisikuminauhassa ovat tällöin yleisimpiä kohtia rei´ittyä.

Onko vaippojen ompelujälki hyvä?

Yleensä vaippojen ompelujälki on hyvää, mutta joskus kuminauhakujat saattavat pursuta vaipasta ulos. Tämä on ongelmallista märkäpintaisissa vaipoissa, sillä vaipan märkä sisäpinta siirtää kosteutta vaatteisiin, jos se pursuu ulkopuolelle.

Onko villavaippahousut kokeiltu?

Viallisen vaipan päällä voi käyttää lanoliinitettuja villavaippahousuja. Villahousut pelastavat viallisen vaipan!

Lanoliini on villan oma lampaanrasvaa, joka vaikuttaa villahousujen pitävyyten, puhdistuvuuteen ja pehmeyteen. Lanoliinituksen voi tehdä itse helposti ja ainetta voi ostaa mm. luontaistuotekaupoista.

Onko vaipan malli tai koko väärä vauvan keholle?

Jos et onnistu tekemään sisuksesta tarpeeksi ohutta ja imukykyistä hitaiden ja nopeiden imujen yhdistelmillä, on aika siirtyä isompaan tai leveämpään vaippamalliin. Kokeile vielä toisenlaista vaippamallia. Jokaisen lapsen rakenne on omanlainen, eivätkä kaikki vaippamallit sovi kaikille. Joskus ongelma ratkeaa oman, sopivan vaippamallin löytymisellä.

 

Kirjoittaja yhteistyössä: Seela Sorvari


Jätä kommentti

Huomaa, että kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista