Kuinka monta kestovaippaa tarvitaan?

Kuinka monta kestovaippaa tarvitaan?

Aloittelevan kestovaippailijan mielessä pyörii monia kysymyksiä. Yksi yleisimmistä lienee se, kuinka monta vaippaa kannattaa hankkia. Mitään absoluuttista totuutta ei ehkä ole, mutta avaan tässä muutamia määrään vaikuttavia seikkoja pohdintaa helpottamaan.

Jos olet malttamaton, skrollaa jutun loppuun lukemaan esimerkkimäärät. :)

Käyttö

Aiotko käyttää vain kestovaippoja vai onko tarkoitus osakestoilla (esim. kotona kestovaippa mutta yöllä ja reissussa kertis)? Jos täyskestoilet, tarvitset luonnollisesti isomman ja monipuolisemman vaippavaraston.

Vauvan ikä, vaipanvaihtotiheys ja ihon herkkyys

Vastasyntyneellä vaihdetaan vaippaa tiheästi, joskus jopa alle tunnin välein, jolloin vaippoja kuluu paljon jo yhdessä päivässä. Toisaalta pienellä ei tarvitse juuri käyttää lisäimuja, joten vaippaan ei tarvita vielä monia osia. Vähitellen vaippoja tarvitaan vähemmän, ja vaihtoväli voikin pidentyä muutaman tuntiin. Yövaippaakaan ei ehkä enää joudu vaihtamaan keskellä yötä. Tämä on toki hyvin yksilöllistä, koska toisilla vauvoilla iho on niin herkkä, että heille joutuu yhä puolivuotiaana vaihtamaan tiuhaan vaippaa. Toisilla taas iho kestää samaa yövaippaa helposti jopa 12 tuntia. Myöhemmin pottailun aloitus ja kiinteiden syöminen vähentää myös tarvittavien vaippojen määrää.

Vaippamalli

Parhaiten kestovaippailun makuun pääsee, kun aluksi hankkii maltilla muutamia erilaisia vaippamalleja ja alkaa kokeilla, mikä sopii omalle vauvalle parhaiten. Tähän saa apua niin BabyDotista kuin eri paikkakuntien kestovaippalainaamoista. Vauvan kasvaessa tulee myös usein tarvetta vaihtaa mallia, sillä harva yhdistelmä toimii koko vaippaikää. Jos käyttää kuorivaippoja ja sisävaippaa tai villahousuja ja harsoja, tarvitsee sisäosia enemmän kuin kuoriosia, koska kuorta ei tarvitse välttämättä vaihtaa joka kerta. Sen sijaan taskuvaippoja tarvitsee enemmän ja usein niihin kuuluvia imuja vähintään kaksinkertaisen määrän. Lisäksi jos on tarkoitus täyskestoilla, tarvitsee vähintäänkin muutaman yövaipan.

Pesutiheys ja kuivatus

Kestovaipat olisi hyvä säilyttää likaisena ilmavasti ja pestä vähintään 3 päivän välein. Vaipat voi hyvin pestä vauvanvaatteiden tai liinavaatteiden kanssa, joten koneellinen kertyy nopeasti, ja moni peseekin vaipat vähintään joka toinen päivä. Tällöin tarvittavien vaippojen määrä on tietysti pienempi. Suurin osa vaipoista kuivuu melko nopeasti narukuivatuksessa, joten jos vaippakoneellisen pesee ja ripustaa illalla, jo aamulla vaipat ovat käyttövalmiina. Osa vaipoista kestää kuivausrumpua, jolloin ne saa kuivaksi vielä nopeammin.

Peruskestoilua vai hifistelyä

Jos ei ole väliä, minkävärinen tai kuviollinen vaippa vauvalla on milloinkin päällä tai jaksaa välillä käyttää vähän kehnompaakin vaippaa hetken aikaa esim. kotona ollessa, selviää vähemmällä vaippamäärällä. Jos taas hurahtaa kauniisiin vaippoihin ja haluaa päivittää vaippavarastoja usein uusimmilla hienouksilla, niin vaippamääräkin kasvaa helposti suuremmaksi.

Kestoilu sujuvaksi juuri omalla tavalla

Viimeinen vinkkini on, että oman perheen ja lapsen tarpeisiin sopivan määrän löytää lopulta vain testaamalla. Pysähdy siis hetkeksi miettimään tämän artikkelin näkökulmia ja käy läpi teidän perheenne tapoja. Jos et vaikkapa halua pyykätä jatkuvasti, hanki muutama extravaippa, jotta voit huoletta venyttää pesuväliä. Tai jos vielä etsit teille sopivaa vaippamallia, niin älä hanki samaa mallia valtavia määriä, vaan kokeile ensin. Joskus paras kombo löytyykin eri vaippamalleja yhdistelemällä.

Monen vaippavalmistajan ohjeissa sopivaksi määräksi kerrotaan n. 24–25 vaippasettiä. Toisaalta jotkut pärjäävät jopa puolella tästä määrästä, koska pesevät vaippoja joka päivä.

Esimerkkilaskelmia täyskestoiluun riittävistä määristä (vaihtoehtoisia):

Sisä- ja kuorivaippailijalle

  • 6–8 kuorivaippaa (pul-kuori, ei vaihdeta joka kerta)
  • väh. 25 sisävaippaa tai harsoa
  • muutamia lisäimuja
  • muutama yösisävaippa
  • väh. 2 villahousut tai yökuori tai muutama all-in-one

Taskuvaippailijalle

  • 25 taskuvaippaa
  • 25 hyvää imua
  • n. 10–15 lisäimua (ei tarvita välttämättä joka vaippaan)
  • mahdollisesti muutama yövaippa erikseen, kuten yllä (osa käyttää taskuvaippaa myös yöllä, mutta laittaa päälle villahousut lisävarmistukseksi)

Harsovillistelijälle

  • 3–4 villahousut
  • väh. 25 harsoa tai sisävaippaa
  • lisäimuja tarpeen mukaan
  • muutama yösisävaippa

Vaivattomuudesta pitävälle

  • 25–30 all-in-one vaippaa, riippuen kuinka nopeasti kuivuvat (osa melko hitaasti)
  • mahdollisesti joitakin lisäimuja
  • muutama yövaippasetti

Todennäköisesti osa pärjää huomattavasti vähemmällä ja osa taas hankkii hyvinkin laajan vaippavaraston. Paras yhdistelmä ja vaippojen määrä löytyy kuitenkin vain kokeilemalla. Kysy ihmeessä lisää, jos jokin asia jäi vielä askarruttamaan.

Lopuksi vielä sellainen vinkki, että kun lapsesi kasvaa ohi joistakin vaipoista, tarjoa niitä meille BabyDotille myyntiin. Pääset sitten hankkimaan tilalle sopivampia hyväkuntoisia vaippoja pikkurahalla!

 

Kirjoittaja yhteistyössä: Elina Valkama


Jätä kommentti

Huomaa, että kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista